Museum Geelvinck is een (grachten)huismuseum met als kernperiode de uitgebreide 18e eeuw en de eerste helft 19e eeuw. De focus ligt op de uiting van levensstijl binnen de geborgenheid van het eigen huis, waarin een relatie wordt gelegd tussen de historie (kernperiode) en het hedendaagse met een blik op de toekomst. De ontwikkeling van de pianoforte valt samen met de kernperiode van het museum. De pianoforte – en met name de tafelpiano – is bij uitstek het muziekinstrument dat past in de huiselijke omgeving van een grachtenhuis zoals het Geelvinck Hinlopen Huis.

De onstuimige ontwikkeling van de pianoforte en de vroege piano als huiskamerinstrument illustreert de opkomst van de burgerij en de emancipatie van de vrouw in de 18e en 19e eeuw. Naast Wenen, Londen en Parijs, was Amsterdam in de Franse Tijd een belangrijke productiestad voor pianofortes en met name tafelpiano’s. Er kan gezegd worden, dat indertijd ieder zichzelf respecterend welgesteld huishouden wel over een (tafel)piano beschikte, een trend die zich nog tot lang in de 20e eeuw heeft voortgezet. Niet voor niets is nog immer de piano het meest bespeelde muziekinstrument voor amateurs en professionals in Nederland.

Na een kwart eeuw op de Herengracht, is Museum Geelvinck eind 2015 verhuisd naar een nieuwe locatie in Zutphen: het Geelvinck Muziek Museum Zutphen in ‘De Wildeman’. Helaas was het museum eind 2019 gedwongen ook deze vestiging te verlaten; deze locatie is virtueel te bezichtigen. Op dit moment is Museum Geelvinck in overleg over mogelijke nieuwe locaties. Naast deze locaties, beschikt het museum over een kantoorlocatie in Heerde en een bescheiden museumlocatie in de catacomben van de Posthoornkerk in Amsterdam. De instrumenten zijn op aanvraag te bewonderen in beide locaties. Bovendien geeft Museum Geelvinck in beide locaties de gelegenheid aan conservatoriumstudenten en professionele musici op historische piano’s ervaring op te doen.

muziekmuseumzutphen.nl